Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η «νέα γρίπη» το ΚΚΕ επισήμανε ότι αποτελεί πρόβλημα που αφορά ιδιαίτερα την εργατική τάξη και τη λαϊκή οικογένεια, διότι συνδέεται με τις συνθήκες δουλειάς, το επίπεδο ζωής και την κατάσταση του συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης.

Σήμερα όλοι αυτοί οι παράγοντες επιδεινώνονται και στη χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η ΕΕ, και που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση και εξάπλωση του ιού της «νέας γρίπης» στα λαϊκά στρώματα.

Η διασπορά του νέου ιού γίνεται σε συνθήκες που το βιοτικό επίπεδο των λαών υπονομεύεται περισσότερο από την πολιτική διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. Σε συνθήκες που αυξάνονται η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, η μερική δουλειά με μερικό μισθό και ένσημα, η εντατικοποίηση, που επιδεινώνονται οι όροι και οι συνθήκες δουλειάς, που υποβαθμίζεται η ποιότητα της τροφής, του νερού, του αέρα, γενικά του περιβάλλοντος και επιβαρύνεται συνολικά η λαϊκή υγεία, ενώ η φτώχεια εξαπλώνεται σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού και σε όλες τις χώρες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία του λαού.

Σε αντίθεση με τις αυξανόμενες ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ:

-- Μειώνουν τις κρατικές δαπάνες.

-- Υποβαθμίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και ενισχύουν τη λειτουργία τους με κριτήρια επιχείρησης.

-- Δεν παρέχουν δωρεάν (χωρίς προϋποθέσεις ασφάλισης και ενσήμων) υπηρεσίες Υγείας, τα απαραίτητα εμβόλια και φάρμακα σε όλο τον πληθυσμό.

-- Δε λειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ έχουν παραδώσει και αυτόν βορά στους επιχειρηματίες, στις ιδιωτικές Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας (ΕΞΥΠΠ) από τον επαγγελματικό κίνδυνο.


-- Μειώνουν τις παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

-- Ενισχύουν την ιδιωτική επιχειρηματική δράση.

-- Εχουν παραδώσει την έρευνα και την παραγωγή ιατροτεχνολογικού υλικού και φαρμάκων στα μονοπώλια.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι διάφοροι τύποι ιών προέρχονται από ερευνητικά εργαστήρια που ελέγχονται από τα μονοπώλια.

Σ' αυτά τα πλαίσια το καπιταλιστικό κέρδος είναι αυτό που καθορίζει ποιες ανάγκες Υγείας του λαού θα καλυφθούν.

Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα, ώστε να καλυφθούν έστω και τώρα κενά και ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας για να μπορεί να προστατεύσει ολοκληρωμένα, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, την υγεία όλου του πληθυσμού που κατοικεί ή βρίσκεται στη χώρα, χωρίς καμία εξαίρεση. Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, στους ανασφάλιστους, γενικά στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, που είναι από τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Η χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων μέτρων να γίνει με κρατικές δαπάνες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και του λαού.

Οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών, τα ΜΜΕ και μεγάλο μέρος των επιστημόνων αναφέρονται μόνο σε επιστημονικοτεχνικά δεδομένα που αφορούν τη φύση της «νέας γρίπης», αποκρύπτοντας τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια που σχετίζονται με αυτή.


Επικεντρώνονται στο νέο εμβόλιο, που το παρουσιάζουν μονομερώς ως λύση για την αντιμετώπισή της, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Εχει όμως διασφαλιστεί προκαταβολικά με τη βοήθεια παγκοσμίως της αστικής τάξης η κερδοφορία των 5 - 6 μεγαλύτερων πολυεθνικών του φαρμάκου διεθνώς.

Το πρόβλημα της «νέας γρίπης» και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του δεν είναι αποσπασμένα από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται στη χώρα.

Η εργατική τάξη, οι λαϊκές οικογένειες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης ότι αντιμετωπίζουμε ένα δήθεν υπερταξικό, «εθνικό πρόβλημα». Οπου επικράτησε αυτή η αντίληψη οδήγησε στη συναίνεση για αφαίρεση λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Να μην επιτρέψουν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να αποσείσουν τις ευθύνες που έχουν για την άσχημη κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ειδικά της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τη «νέα γρίπη» προκειμένου να επισπεύσει την υλοποίηση προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων, όπως:

Την κοινή λειτουργία σε ενιαίο δίκτυο των ιδιωτών γιατρών, των ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, των ασφαλιστικών ταμείων, των Κέντρων Υγείας (ΚΥ), των δημοτικών ιατρείων, των ΜΚΟ και των εθελοντών. Την απασχόληση στο δημόσιο σύστημα Υγείας εθελοντών, φοιτητών, συνταξιούχων, κλπ. Την επίσπευση του χρόνου των κλινικών δοκιμών και του ελέγχου για αδειοδότηση εμβολίων και φαρμάκων. Υπολογίζει ότι τώρα αυτά θα γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά από το λαό, με λιγότερες αντιστάσεις αφού θα έχουν το άλλοθι της «έκτακτης ανάγκης» λόγω της πανδημίας της «νέας γρίπης».

Ολα αυτά υπηρετούν το βασικό τους στόχο για να ξεφορτωθεί το κράτος την ευθύνη ανάπτυξης και χρηματοδότησης δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι στις συνθήκες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης όχι μόνο θα υπάρξει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, για να αγοράζουν τα λαϊκά στρώματα υπηρεσίες Υγείας, αλλά, επιπλέον, δεν μπορεί να αισθάνονται και ασφάλεια. Διότι το κεφάλαιο και οι επιχειρηματίες έχουν μοναδικό στόχο το κέρδος και όχι την ολόπλευρη προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες θα μπορούσαν να ήταν ασφαλείς και να μην αισθάνονται πανικό από μια ενδεχόμενη δυσμενή εξέλιξη της «νέας γρίπης», όπως και από κάθε άλλο κίνδυνο για την υγεία τους, αν λειτουργούσαν κρατικά προγράμματα προληπτικής ιατρικής και Δημόσιας Υγείας και ένα, επαρκές σε αριθμό, πλέγμα δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας. Δηλαδή, αν υπήρχαν Δημόσια - Δωρεάν Κέντρα Υγείας στις πόλεις και στα χωριά με τα απαιτούμενα Περιφερειακά Ιατρεία ή τις κινητές μονάδες. Αν τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούσαν χωρίς ελλείψεις σε προσωπικό, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ιατροτεχνολογικό και άλλο εξοπλισμό. Αν υπήρχε καταγραφή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ολοκληρωμένο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Για το ΚΚΕ, μπροστά στην προστασία της υγείας του λαού, ο οποίος παράγει τον πλούτο, καμία «ανταγωνιστικότητα», κανένα «δημόσιο έλλειμμα», καμία επιχειρηματική δράση δεν πρέπει να μπει εμπόδιο.

Για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του υπηρέτες η περίπτωση μαζικής ασθένειας του πληθυσμού μεταφράζεται σε «κόστος» από την ενδεχόμενη μαζική απουσία εργαζομένων από την εργασία τους, λόγω ασθένειας των ίδιων ή των παιδιών τους, από απαγορευτικές ταξιδιωτικές και εμπορικές οδηγίες μεταξύ των χωρών, από μείωση των μετακινήσεων, κ.ά.

Γι' αυτό και προετοιμάζουν έκτακτα μέτρα, με στόχο την αποφυγή παρενεργειών στην κερδοφορία και την αποφυγή έντασης της λαϊκής διαμαρτυρίας, αλλά και για να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση στη λογική της «επιτυχούς» πολιτικής διαχείρισης μιας δύσκολης κρίσης.

Αυτή η προτεραιότητα που θέτουν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου αποδεικνύεται τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς από τα καθημερινά «ατυχήματα» - εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, τους χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους, που είναι πολλαπλάσιοι από τα θύματα της γρίπης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και από την πείρα τους από τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των πυρκαγιών από την κυβέρνηση και τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι είναι πάντα οι χαμένοι και οι επιχειρηματίες, συνολικά το κεφάλαιο, οι κερδισμένοι.

Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής, του «ευρωμονόδρομου», που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου αδιαφορώντας για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Οι κομμουνιστές υγειονομικοί, όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή για τον εντοπισμό των προβλημάτων, την αποκάλυψη ελλείψεων, κενών που υπάρχουν στο σύστημα Υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση και τη μείωση των επιπτώσεων από τη «νέα γρίπη» στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μαζί με την οργάνωση της πάλης για να αποσπαστούν μέτρα για την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, θα εκφράσουν με πρακτικό τρόπο τη συμβολή τους όπου παραστεί ανάγκη. Σε υπηρεσίες Υγείας και οποιαδήποτε άλλη υποστηρικτική υπηρεσία που έχει ανάγκη ο λαϊκός άνθρωπος.

Καλούμε τους εργαζόμενους να ενταχθούν σ' αυτόν τον αγώνα της ταξικής αλληλεγγύης και της λαϊκής συμπαράστασης.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι χωρίς την οργανωμένη, μαζική, λαϊκή και έγκαιρη δράση, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών υγείας, υποθηκεύεται και μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία του λαού.

Χρειάζεται το εργατικό, λαϊκό κίνημα να μπει μπροστά και να ελέγξει την υλοποίηση των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων. Να οργανώσει τη δράση για να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα, από το κράτος, που δε θα έχουν όμως προσωρινό χαρακτήρα αλλά και μακροπρόθεσμο. Να έχουν συνέχεια και να καλύπτουν όλες τις πλευρές της Δημόσιας Υγείας, ώστε μετά το τέλος της πανδημίας να έχουν μπει σε τροχιά επίλυσης μια σειρά χρονίζοντα προβλήματα του συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση άμεσα:

  • Να εντάξει όλους τους υγειονομικούς του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους στο σχέδιο αντιμετώπισης της «νέας γρίπης».
  • Να ξεκινήσει πανελλαδικά και με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σχολές, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, στα ΚΑΠΗ, στο στρατό, στις φυλακές, στα ιδρύματα ΑμΕΑ και χρονίως πασχόντων, στους οίκους ευγηρίας, στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας, αλλά και σε χώρους που εργάζονται ή που ζουν (καταλύματα, σκηνές, πλατείες, κλπ.) μετανάστες, πρόσφυγες, άποροι, άστεγοι, Τσιγγάνοι, τοξικοεξαρτημένοι. Οι παρεμβάσεις αυτές να περιλαμβάνουν:

-- Ιατρική εξέταση όλων, για τον εντοπισμό κρουσμάτων, την καταγραφή των ευάλωτων ομάδων και ιατρική παρακολούθησή τους, με φροντίδα για την αυστηρή τήρηση του απορρήτου στους μετανάστες και στους πρόσφυγες.

-- Επιστημονική ενημέρωση και σχετική εκπαίδευση.

-- Εμβολιασμό με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχικής γρίπης, πνευμονιόκοκκου).

-- Εμβολιασμό του τμήματος του πληθυσμού που υποδεικνύεται από τους επιστήμονες, με το νέο εμβόλιο για τη «νέα γρίπη», αφού αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.

  • Να γίνεται επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους.
  • Να διασφαλίσει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες Υγείας, στα πλαίσια της εργοδοτικής ευθύνης, και να καλύψει όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.
  • Να χορηγήσει δωρεάν όλα τα απαιτούμενα φάρμακα, εμβόλια και τις εργαστηριακές εξετάσεις ή τη νοσηλεία.
  • Να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει την υλικοτεχνική υποδομή των υπαρχόντων δημόσιων Κέντρων Υγείας Υπαίθρου.
  • Να λειτουργήσει δημόσια, δωρεάν Κέντρα Υγείας στις πόλεις σε κατάλληλους υπάρχοντες χώρους, π.χ., πολυιατρεία ασφαλιστικών ταμείων, δημοτικά ιατρεία ή άλλα κρατικά κτίρια, με σύγχρονο εξοπλισμό και χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Να διασφαλίσει την καθαριότητα με αυξημένα μέτρα και προσωπικό, σε χώρους όπως: Νοσοκομεία, σχολεία, σχολές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικά δημόσιους χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.
  • Να δώσει άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στις εγκύους εργαζόμενες για όλο το διάστημα που υπάρχει έξαρση της νόσου.
  • Να εξασφαλίσει άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για έναν από τους δύο γονείς αν ασθενήσουν τα παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας ή αν κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί ή τα σχολεία.

Σήμερα υπάρχει επιστημονική πείρα. Υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνολογικές δυνατότητες και ο πλούτος που έχει παραχθεί από τους εργαζόμενους και για τη μείωση των συνεπειών από τη «νέα γρίπη», την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου. Αρκεί να μπουν όλα αυτά στην υπηρεσία του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό, λαϊκό κίνημα να παλέψει για:

  • Δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που να περιλαμβάνει και προγράμματα προληπτικής ιατρικής, Δημόσιας Υγείας και ολοκληρωμένης επιδημιολογικής επιτήρησης.
  • Ιδιαίτερη βοήθεια προς τους μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, κρατικοί χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να τους παρέχονται όλες οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, αλλά και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση. Ειδική κρατική μέριμνα για μητέρες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Να αγοραστεί επαρκής αριθμός κινητών μονάδων υγείας, οι οποίες είναι αναγκαίες όχι μόνο τώρα, αλλά και για την κάλυψη μόνιμων αναγκών.
  • Να προσληφθούν όλοι οι άνεργοι γιατροί, νοσηλευτές/τριες, επισκέπτες/τριες Υγείας και άλλες ειδικότητες από το κράτος, με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Να μονιμοποιηθούν οι υγειονομικοί που είναι επικουρικοί, με stage, κλπ.
  • Να προσληφθούν από το κράτος καθαρίστριες στα σχολεία, στα νοσοκομεία κλπ., με μόνιμη σχέση εργασίας και να καταργηθούν οι εργολάβοι.
  • Να αυξηθούν και να ενισχυθούν οι υποδομές ΜΕΘ και να γίνει εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού (εργαστήρια) των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Κρατική χρηματοδότηση δημόσιων ερευνητικών κέντρων για ανάπτυξη της έρευνας και στον τομέα της υγείας.
  • Να καταργηθεί το δικαίωμα στην πατέντα σε φάρμακα και εμβόλια που κατέχουν οι πολυεθνικές φαρμάκου, που μετατρέπει την επιστημονική γνώση σε εμπόρευμα και πολλαπλασιάζει το κόστος του φαρμάκου.
  • Κρατικός φορέας παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης φαρμάκου.

Η ολόπλευρη και αποτελεσματική προστασία και προαγωγή της υγείας όλου του πληθυσμού απαιτεί πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά και στα μονοπώλια.

Απαιτεί τη συγκρότηση και λειτουργία ενός κεντρικά σχεδιασμένου ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με προσανατολισμό την πρόληψη και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.

Ενα τέτοιο λαϊκό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας προϋποθέτει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία και που μέσω του κεντρικού σχεδιασμού, σε πανεθνική κλίμακα, η λαϊκή εξουσία να μπορεί να ικανοποιεί πλήρως όλες τις λαϊκές ανάγκες.

ΑΘΗΝΑ 02/09/2009

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους 91 έφτασε ο αριθμός των νεκρών(2019-03-01 00:00:00.0)
Στους 74 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών(2019-02-22 00:00:00.0)
Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα(2009-08-22 00:00:00.0)
Διεκδίκηση άμεσων μέτρων δημόσιας υγείας(2009-08-01 00:00:00.0)
Το πρώτο σοβαρό κρούσμα(2009-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ